BLOG: Caspar

Terwijl ik schrijf aan een artikel over winkelcentrum Bluewater, verschijnt in de rechterbenedenhoek van mijn scherm de melding van een nieuw mailtje. Casparzzz@ met een hippe provider en een door leestekens overladen tekst. Ik beweeg mijn cursor om het spambericht te verwijderen, maar net voor de killing klick, aarzel ik. Caspar? Het mailtje spelt mijn naam correct en mijn vermoeden wordt bevestigd.

Vanuit een stoffig geheugen doemt Caspar op. Hij zat in een kleine examenklas die ik door de examenstof leidde. Hij was spichtig, had piekerig, zwart haar en was nogal druk, elke keer. Én hij deelde mijn passie voor aardrijkskunde. Wat hij niet met mij deelde was zijn focus en concentratie. Daaraan hebben we dat jaar hard gewerkt. Uiteindelijk slaagde hij en scheidden onze wegen. Zo gaat dat. Uit het oog….

Ik heb op de GSR 20 jaar lang examenkandidaten voorbereid op hun vervolgopleidingen en het heeft mij tot nu toe nooit verbaasd dat ik niets meer van hen hoorde. Nu lees ik dat Caspar op het University College van Utrecht zit en binnenkort afstudeert. Dat wilde hij mij even laten weten. Dat hij in dat jaar geweldig veel had geleerd over studeren en over zijn mogelijkheden, als hij zich inzette. Zijn mastertitel ligt nu voor het oprapen. Hij sluit af met de vraag of hij een keer langs kan komen op school. “Misschien dat de huidige leerlingen er iets van kunnen leren….?” Dat dacht ik van wel! “Kom en inspireert met je levenservaring. Wanneer zullen we afspreken?”